Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]
Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]
W piękny lipcowy dzień mało kto myśli o przeziębieniu. Inaczej jednak sytuacja przedstawia się jesienią i zimą. Wtedy każdy, kto chce zachować pełnię sprawności intelektualnej (szkoła/praca) i cieszyć się możliwością wykonywania zaplanowanych treningów, stara się zrobić wszystko, aby uniknąć przeziębienia oraz grypy.
Zapewne nikogo już nie zaskakuje fakt, że wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa, rośnie również liczba problemów zdrowotnych, wynikających z niewłaściwego sposobu odżywiania. Ogromny wpływ na to ma zarówno ilość spożywanego pożywienia, jak i jego jakość oraz sam wybór produktów… A teraz to, co najważniejsze - wnioski Suplementacja kminkiem [...]
[...] Suplementujemy - z możliwego zmniejszania absorpcji żelaza znane są m.in. ostropest plamisty (stosowany najczęściej w celu ochrony wątroby) minerały tj.: cynk magnez wapń miedź a także kurkumina (stosowana najczęściej jako środek zmniejszający ilość stanów zapalnych w organizmie) aspiryna. Warto zatem oddalić konsumpcję wskazanych wyżej [...]
Kupiłem sobie wymienione w temacie składniki mineralne : 1. Additiva Calcium 500mg/tab 2. Magnez 120mg/tab ( musujące tabletki ) 3. Bio-Cynk 15mg/tab 4. Aspargin : potas 250mg/tab , magnez 250mg/tab Proszę o odpowiedź jak je przyjmować ( np: rano , w czasie posiłku , po posiłkuitd. ) , oraz które z nich ile razy dziennie po ile tabletek . Waże [...]
Cześć, nie jestem pewny czy trafiłem z działem, ale do rzeczy... Mam 17 lat, chłopak, ćwiczę 3 razy w tygodniu. 1. Ile powinienem spożywać wapnia? Czytałem, że przeciętnie to chyba 800mg, ale ja chcę rosnąć i ćwiczę, więc nie wiem czy ta dawka ma być odpowiednio większa? Jem mało nabiału. Który z tych suplementów polecilibyście do uzupełnienia [...]
Witam wszystkich, ostatnio zastanawiam się nad takim problemem: jako ostatni posiłek (~1h przed snem) jem 125g sera białego (pół kostki) i 60g tuńczyka (pół puszki ) i teraz zażywam też ZMA apteczne 3x Filomag B6 + 15mg Zn, no i kiedy to zażyć, czy przed ostatnim posiłkiem, żeby cynk zdążył się wchłonąć zanim zjem ser, czy po ostatnim posiłku, w [...]
[...] z tematem za pomocą wujka google.. Chciałem się dowiedzieć czy może to wyglądać tak: Wydaje mi się, że najlepiej będzie jak rozdzielę suplementy na dwie grupy: magnez - rano wapń - rano x1 guarana - (po przebudzeniu i na nockach w chwilach kryzysu - robie na 3 zmiany) chrom - rano ------------------------------------- cynk - wieczór (1h pozniej) [...]
Cześć, mam pytania szybkie. Zażywam codziennie witaminy Olimpa lub niedługo jakieś inne, które mają 10MG cynku, 100% RDA B6 i B3 oraz po ok. 15% RDA magnezu i wapnia. Biorę na trądzik Visaxinum, które ma 15MG cynku i po 100% RDA B6 i B3. Pytanie nr 1: Czy jesli chce to brać latami, to czy przedawkuję cynk i witaminy B6, B3 skoro mam je i w Olimpie [...]
Witam Rano na śniadanie jem płatki owsiane z mlekiem i białkiem. Poźniej zawszę biorę zestaw witamin. Multliwitaminy,wapń, cynk, magnez, tran. Czy mogę łykać to bezpośrednio po jedzeniu czy odczekać jakiś czas? Bo już nie wiem czy nie przeszkadza takie łączenie...
[...] amarantus jest rośliną uprawną, nazwany również szarłatem. Amarantus zawiera wiele błonnika, jest produktem posiadającym pełnowartościowe białko, jest bogaty w magnez, wapń, żelazo. Jest produktem bezglutenowym. Amarantus można wykorzystać do sałatek, ale też do deserów, wykonać z niego można pasztet, ziarna można dodać do koktajli, [...]
[...] z czego warto czerpać tłuszcze? żółtka jaj /SFD/2016/12/12/9f3a26d7a6cb4514a00223140944b80b.jpg zawierają witaminy: A, E, K, D, z grupy B, żelazo, fosfor, sód, potas, wapń, magnez, cynk, jod. tłuste kawałki mięsa i ryb [...]
[...] ląduje na naszych stołach, zazwyczaj widujemy go tylko w Wigilię ;-) A szkoda, gdyż karp zawiera sporo witamin z grupy B, niacynę , witaminę A, C, kwas foliowy, ponadto wapń, fosfor, potas, sód, żelazo, magnez. Karpia można podawać na wiele sposobów - smażonego, zapiekanego w piekarniku, duszonego, ale też w galarecie, czy faszerowanego [...]
[...] aminokwasów. Jednym z charakterystycznych białek jest spermina odpowiedzialna za specyficzny zapach nasienia. występują tam także liczne enzymy, fruktoza, sód, potas, wapń, magnez, cynk a także cholesterol. Zadaniem prostaty jest więc stworzenie plemnikom odpowiedniego środowiska, w którym mogłyby prawidłowo odżywiać się, poruszać i być [...]
Potrzebuje oprócz witamin dodatkowo brać minerały takie jak magnez, wapń, potas, cynk, chrom, żelazo, selen. Tylko minerały w gotowych kompleksach są w śladwoych ilościach. Lepiej chyba kupić każdy osobno przynajmniej te najwaźniejsze magnes, cynk, wapń, potas. Widziałem, że są komplesy samych minerałów, ale ich skład jest skromny. Jak uważacie [...]
[...] odporność i oczyszcza organizm z toksyn. Uszczelnia też naczynia krwionośne i reguluje ciśnienie krwi. Banan Zawiera: Witaminę C i z grupy B, potas, tryptofan, sód, wapń, fosfor, magnez i selen. Jak działa: Jeden z ostatnich artykułów na forum: http://www.sfd.pl/Fajny_artyku%C5%82_o_Bananach-t319703.html Borówka czernica Zawiera: Luteinę [...]